Antonym; färdig text.

Kommentera
Antonym
-Vad tänker ni när ni hör antonymen?
VI blev tilldelad antonymen ”manligt och kvinnligt”. När Arin först hörde antonymen associerade hon direkt till bland annat sociala normer och feminism, men tänkte att det skulle gynna oss ifall vi ritade upp en tydlig tankekarta ändå. På så sätt hittade vi en gemensam röd tråd och det gjorde att det blev lättare för oss att skapa ett projekt som har med bägges idéer. Tankekartan gjorde att vi båda deltog rättvist i projektet. Eftersom Arin heller inte visste vad Marta associerade med kvinnligt/manligt så beslutade vi därför att rita upp en tankekarta.
Som du ser på vardera tankekarta, så är det väldigt tydligt att det feminina perspektivet associeras ej med det manliga utan det manliga är kraftfull och aggressivt medans det feminina är mjukt och skört. Detta är ett problem som vi redan från tidig ålder tvingats acceptera av samhället och det kan till exempel vara ett problem som överförts till oss av våra föräldrar.


-Sociala normer
Könsstereotyper är en förenklad generalisering om könsattribut, skillnader, och individens och/eller gruppes roller. Könsroller är samhällets begrepp på hur män och kvinnor förväntas agera och formas av kulturella normer. Stereotyper kan vara positiva eller negativa, men de förmedlar sällan korrekt information om andra. När människor automatiskt tillämpar genus antaganden till andra trots bevis på motsatsen så vidmakthåller de könsstereotyper. Många människor inser farorna med könsstereotyper men oftast så fortsätter man att göra dessa typer av generaliseringar. Stereotyper om kön kan orsaka ojämlik och orättvis behandling på grund av en persons kön. Detta kallas sexism.
Normer, strukturer och stereotyper kan vi ändra på om vi kan särskilja vad som är biologiska nedärvda oundvikligheter och vad som är inlärda mönster som vi kan förändra. Det handlar inte om att förringa biologin, utan att se dess samverkan med kulturen.
Vissa strukturer, normer och stereotyper som har bundit män och kvinnor vid särskilda kulturellt betingade uppgifter finns kvar i Sverige. Det är inte ett fel som ligger hos männen, men det innebär ej att man inte ska notera och observera dessa rester och ge män en chans att ta hand om sina barn eller arbeta inom modebranschen och kvinnor en chans att arbeta som lastbilschaufförer eller brandkvinnor, om det är nu det de själva vill göra.


-Vilken estetisk uttrycksform och material/tekniker vill ni använda?
Vi använde oss av både digital och traditionell konst, där vi tog användning av blyertspennor, färgpennor, skissmaterial samt Photoshop för retuschering. Vi behöver en ritplatta som kan kopplas till datorn, färgpennor och skissblock. Vi valde att uppvisa konsten i form av två affischer. En affisch är ett anslag, tillkännagivande. Reklam- eller informationsanslag med visuellt genomarbetad utformning av text- och bildmeddelande. En affisch kan bestå enbart av text eller vara sammansatt av både text och illustration.


-Hur ska ni få era skilda verk att fungera som ett?
Vi ska få våra skilda verk att fungera som ett genom ett gemensamt tema: Disney, där vi använder oss av ett traditionellt och välkänt Disney par försöker bryta ut dem ur deras traditionella könsroller. Vi valde att välja ett Disney par, en prins och en prinsessa då skiljaktigheten mellan de två förtydligas. Begreppet genus har används och introducerats sedan 1980-talet och under 1950-talet skulle kvinnan vara en hemmafru som städade, lagade mat och tog hand om mannen. Den här synen har drastistk förändrats idag men finns fortfarande kvar i små mån. Man visade upp den här bilden som en perfekt fru i både reklam och på Tv. Skriv om 1950-talet och deras syn på könsroller. Utbildning var något som inte var viktigt för kvinnor deras roller var ju endast att ta hand om mannen och barnen. Det fanns möjligheter att gå till universitet och utbilda sig, likaså gjorde många kvinnor det. Här var det man hittade sin framtida man och då skulle man sedan gifta sig, skaffa barn och ens utbildning kom ej till godo. Om en kvinna arbetade ansågs hon vara självisk och ansvarslös då den här tiden kunde ha spenderarats till att ta hand om ens barn. Nu är det även detta problemet med kvinnor som får barn och har jobb, speciellt om man är chef. Detta har präglats väldigt mycket av västvärldens standardisering av kvinnor som underlägsna och hemmafruar. Dock ökade antalet kvinnliga arbetare mot slutet av 50-talet.

-Vad var eran inspirationskälla?
För många har Disney filmerna präglat en uppväxt. Barn vill klä ut sig till sina favoritkaraktärer som Disney prinsar och prinsessor. Idén om att kunna leva lyckligt i alla sina dagar i ett slott är en verklighet för barn. Den kalla lögnen kommer att slå de när de växer upp. Det finns också den kontroverisellla frågan om leksaker, jag som de flesta unga tjejer kan säga att vi växte upp med Barbie och Ken, Askungen och Drömprinsen. En fantasi om att en man skall rädda en i nöden och gifta sig med en, man skaffar barn och lever ett ” happily ever after”. Många kan nu attestera att detta inte är helt sant, det är hellre inte en verklighet. Det finns så mycket mellan raderna, den gråa zonen. Vi ville att vårat konstversk skulle representera den gråa zonen, den man inte får prata om.
Buzzfeed är en youtube-kanal som ofta tar upp dessa frågor om sexualitet, feminint och maskulint, och de mitt emellan. Det var det som inspirerade oss att göra verket.



-Vilken duo inspirerades ni/ och på vilket sätt, samt hur fungerade den valda duons samarbete?

Vi har inspirerats av Braque & Picassos sätt att samarbeta deras sätt att bryta upp en stil och komma på en annan. Detta drev vårt verk då vi ville på samma sätt bryta upp stereotyperna och normerna om kvinnor och män. Även klädnormerna som är en verklighet för män och kvinnorna av denna moderna tiden. Detta skulle porträtteras med inspiration från ett Disney par, då Disneys prinsessor och prinsar oftast får kritik om hur de målas upp både abstrakt och konkret talat. Med abstrakt så menar vi till exempel tanken om att det alltid är mannen som är räddaren i nöden. I nästan alla Disney filmer med liknande prins- och prinsessa karaktärer så har kvinnan rollen som en hemmafru, hon ska diska, laga mat, städa osv och att giftermål är det ultimata livsmålet. Mannen är lite friare. Med konkret så menar vi tex det materiella och utseendet. Att prinsar alltid ska porträtteras som maskulina och starka och prinsessorna som feminina och svaga/hjälplösa . Man kan argumentera att de nya filmerna som kommer ut idag inte alls är samma sak som dem under 80-talet, detta-såväl som de må vara sant- är fortfarande inte helt korrekt. Då den kulturella aspekten av filmen har ändrats då Ana försöker rädda hennes syster är det fortfarande tydliga stereotyper i filmen. De målar fortfarande kvinnorna i filmen smala runt midjan, smala smidiga kroppar. Detta är något som Disney har gjort sedan 60-talet.

Vi ville även ta något traditionellt och skapa ett verk med ett modernt intryck genom att utgå från feministiska teorier. Feminismen har expanderat alternativen och valen som kvinnor har vilket är själva kärnan i rörelsen. Valet att bära kläder och bestämma sin egen estetik utan att skämmas eller förlöjligas är en mycket feministisk filosofi.

Georges Braque var en fransk bildkonstnär, skulptör och räknas till en av de mest framstående modernisterna. Han studerade vid École des Beaux-Arts i Le Havre. I början av karriären målade han impressionistiskt och var en tid ansluten till fauvisterna tillsammans med bland andra Henri Matisse, Emile-Othon Friesz och André Derain. År 1908 började Braque intressera sig för geometriska former och perspektiv och inledde ett nära samarbete med Pablo Picasso. De utvecklade en kubistisk stil i monokroma färger och mångfacetterade, komplexa mönster. Hans motivkrets kretsade främst kring stilleben och musikinstrument. Efter första världskriget, i vilket Braque deltog och blev svårt skadad, målade han främst arkaiska stilleben.

Picasso, Pablo (1881-1973), spansk målare, grafiker, skulptör och keramiker. Verksam i Frankrike sedan 1900. Han är jämte Matisse 1900-talets mest dominerande konstnär. Efter att ha passerat en blå period, en rosa med cirkusscener och harlekiner skapade han 1907 under påverkan av afrikanska skulpturer sin första kubistiska målning ”Flickorna från Avignon”. Tillsammans med Braque vidareutvecklade han kubismen genom att slå sönder ytorna, som sedan återgavs i olika samtidiga aspekter. 1912 lämnade han naturen och återskapade en ny verklighet för att 1916 återvända till akrobaterna. Under 20-talet närmar han sig surrealismen och arbetar med underfundiga former samtidigt som han gjorde teckningar och etsningar i linjestil. Under det spanska inbördeskriget upprörs han våldsamt och det är nu hans stora protest i målningen Guernica kommer till. I slutet av 40-talet bosätter han sig vid Medelhavet och framställer nymfer, kentaurer och fauner samt gör parafraser på gamla mästares verk samt målar kraftfull terrakottakeramik i Vallauris. Hans rikliga grafiska produktion följer samma utveckling som måleriet.

När första världskriget bröt ut 1914. Blev Braque kallad ut i kriget. Picasso eller Braque kunde inte fortsätta samarbeta med Kubismen.Kubismen handlar mycket om att målningar är konkreta. De är målningar som ger olika sidor. Som menas att man ser att målningen har en utsida och en insida. I målningen kan man även visa flera olika perspektiv fast alla perspektiv ingår i en och samma målning. Människor, landskap och föremål framställdes som flersidiga kroppar och abstrakta former. Många blir förvirrade när de kollar på en kubistisk målning. Men Picasso och Braque gjorde inte målningarna för att förvirra folk utan det ville framföra något annorlunda, aggressivt helt utanför säkerhets zonen.

I många av Picassos verk använde han sig av att experimentera i olika material och tekniker. T.ex som skulptur, måleri, keramik, textil och scenografi. Picasso ansåg att det inte fanns någon rätlinjighet i hans verk. Utan dom kan vara förvirrande.

Picasso och Braque, diskuterade och kom fram till kubismen. De kom även på hur man kan bryta upp den rådande stilen i samhället, realismen. De ville bryta upp bilden med geometriska former och förutom att diskutera kubismen skapade de även konst tillsammans. Slutligen var de ledande inom kubismen.

-Budskap?
Vi vill inskärpa det faktum att sociala normer och klädnormer fortfarande är ett problem som tär på både kvinnor och män i dagens samhälle. Visst har Europa kommer längre än resten av världen när det gäller jämställdhet, dock så har vi fortfarande en bit kvar. Det handlar inte om att bagatellisera biologin, utan det handlar om att se biologins kooperation med kulturen och sträva efter ett bättre och jämställt samhälle där både män och kvinnor lever som jämlikar.. Anledningen till att vi strävar efter ett jämställt samhälle handlar i grunden om demokrati och justhet.

-Hur diskuterade ni orden och hur fungerade samarbetet?

Först så gick vi genom våra idéer sedan ställde frågor såsom: Men om vi gjorde såhär? vad skulle hända då? Är du villig att förändra detta? etc. Efter det kom vi inte fram till en slutsats, iallafall inte den första veckan och var därför ganska frustrerade även nästa vecka gick vi igenom samma sak. Marta var väldigt oense med min idé om ett militär/Disney konstverk utan ville hellre göra något med komedi,, men efter ett missförstånd förstod hon vad jag menade och hon höll med min idé och vi fortsatte. Nu är vi båda på att göra en digital affisch med hjälp av en ritplatta, men först skall vi skissa upp bilden. Konceptet kommer att bestå av ett Disney par, då jag målar kvinnligt (Askungen) och Marta manligt (Prinsen). Först skulle bilden vara svart och vit men för att korrekt formulera att det var askungen och drömprinsen använde vi oss mycket av blåa färger i tex. kvinnans stövlar. Detta även eftersom meningen var inte att visa typisk disney målar tekniker och därför kunde vi inte göra en kopia av hur de ser ut på filmerna detta gjorde att vi gjorde egna tolkningar av manligt och kvinnligt, Jag(marta) av manligt och arin av kvinnligt. Vi tyckte att detta på bästa sätt var våra egna bidrag till konstverket; våra egna perspektiv och anmärkningar om kvinnligt och manligt i en enstaka figur. Vi gjorde flertal av skissor, tankekartor etc, vi diskuterade flera gånger om konstverket vi var väldigt oense först men det gick. Båda kontribuierade till konstverket på våra egna sätt. Våran process var väldigt väl och bra, vi dokumenterade självmant hur det gick. Jag genom att spara psd filer efter mina olika steg och Arin genom feedback på konstverket. Vi hade många diskussioner om hur det skulle se ut, var den skulle ligga i klassrummet, bakgrunden. Allting diskuterades. Vi hade även i åminne själva paret som vi skulle inspireras av.
Marta var väldigt oense med min idé om att göra ett konstverk med ett politiskt motiv. Hon ville skapa ett humoristiskt konstverk istället. Jag fick därför släppa greppet lite och improvisera och kompromissa så att vi skulle komma någonstans istället för ingenstans. Vi diskuterade och kom fram till att Marta skulle skissa Prince Charming som kastar en slängkyss till Askungen och jag skulle skissa Askungen som negligerar Prince Charming. Ansiktet liknar inte Askungens, men meningen var inte att jag skulle rita Askungen rakt av utan jag ville få in mitt eget intryck i bilden som representerar min stil och mitt bidrag till verket, och vilket på så sätt ger konstverket mer värde. Marta hjälpte till genom att färglägga Arins skiss i photoshop vilket skulle kunna ha förbättrats om det hade funnit mer tid, även om det är konceptet som är det viktigaste.
Eftersom vi hade valt ett Disney-par som vi hade delat upp varsin karaktär så är de beroende av varandra. Hade man tagit bort Martas karaktär och låtit bara Arins skiss vara med i bilden eller tvärtom så skulle inte budskapet blivit komplett, utan bara nått betraktaren halvvägs. De två konstverken var beroende av varann och skapade det som man såg på redovisning. Slutligen var vi stolta över arbetet, speciellt konceptet. Fördelarna med Arins och Martas samarbete är att det förbättrar våra sociala färdigheter och interaktioner. Det ger oss en strukturerad lärorik erfarenhet som kan förbereda oss för arbetsplatsen där man arbetar med människor med olika färdigheter och strategier. På så sätt lär oss att kompromissa och "mötas halvvägs". Vi lär oss även att utveckla och öva våra färdigheter i beslutsfattande, problemlösning, kommunikaion, förhandling, konfliktlösning och lagarbete. Vi lärde oss även att vara lyhörda för varandras synpunkter.